Όταν ασχολούμαστε με το έδαφος σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να έχουμε επιτυχή εισχώρηση του νερού στο έδαφος, να ελέγχουμε το επίπεδο του ριζικού συστήματος, να ενσωματώνονται επιτυχώς τα λιπάσματα. Πριν όμως επεκταθούμε σε αυτά θα κάνουμε μια εισαγωγή για την καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο και θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία από αξιόπιστες και αντικειμενικές πηγές όπως (Eurostat, European Parliamentary Research Service 2017).
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 750εκ. ελαιόδεντρα τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 7εκ. εκταρίων (1εκτάριο=10 στρέμματα). Το 80% αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη (42% στην Ισπανία, 24% στην Ιταλία, 12% στην Ελλάδα). Επίσης η Ε.Ε είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου καθώς παράγει το 70% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.
Οι ελαιώνες αποτελούν συνήθη καλλιέργεια στην περιοχή της Μεσογείου και απαντώνται σε εννέα κράτη μέλη: Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία. Στις χώρες αυτές υπάρχουν συνολικά λίγο λιγότερα από 5 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Ισπανία και η πλειονότητα των οποίων χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ελιών και για παραγωγή ελαιόλαδου (μόνο στην Ελλάδα οι επιτραπέζιες ελιές αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10 % των ελαιώνων). Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, το μέσο μέγεθος των ελαιώνων είναι μικρότερο από 2 εκτάρια ανά εκμετάλλευση.
Μεταξύ των χωρών παραγωγής, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό τόσο εκταρίων όσο και εκμεταλλεύσεων με ελαιώνες. Οι χώρες αυτές είναι επίσης οι κύριοι καταναλωτές, με ποσοστό που υπερβαίνει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης ελαιόλαδου και το ένα τέταρτο της κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών· στην πρώτη θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ την πρώτη θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών καταλαμβάνει η Ισπανία.
Σήμερα η ελιά καλλιεργείται σε περιοχές μακριά από τον τόπο καταγωγής της όπως Αυστραλία, Καλιφόρνια, Βραζιλία, Χιλή, Ιράκ, Περού.
Περισσότερα και ανανεωμένα στοιχεία θα αναζητείτε στα άρθρα μας.