Tην ενημέρωση προτάσσει ως βασικό εργαλείο προστασίας των ελαιώνων και των καλλιεργειών της χώρας μας σε γραπτή τοποθέτησή του ο Προιστάμενος του κέντρου ελέγχου και πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού και ελέγχου λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Ν. Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς.
Ο ΑγροΤύπος με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Αλευρά συνομίλησε τόσο με τον ίδιο, όσο και με τους κ.κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και κ. Γιάννη Κυριακόπουλο, Διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Όλοι τόνισαν ότι παρά τις εκταταμένες ενημερωτικές δράσεις που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων έτσι ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του βακτηρίου στους ελαιώνες της Πελοποννήσου και της Ελλάδας γενικότερα.
Από την πλευρά του ο Προιστάμενος του κέντρου ελέγχου και πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού και ελέγχου λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) Ν. Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς δήλωσε ότι: «Οι αγρότες θα πρεπει να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου μιας και έχουν άμεση επαφή με τα δένδρα τους και μπορούν να δουν πρώτοι τα συμπτώματα».
Μπορείτε να δείτε εδώ την συνολική τοποθέτηση του κ. Αλευρά για την Xylella
Πλήθος ενημερωτικών δράσεων και επαγρύπνηση σε Μεσσηνία και Τριφυλία
Για το ζήτημα της ενημέρωσης του κοινού και των παραγωγών για την Xylella επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κ. Γιάννη Κυριακόπουλο ο οποίος δήλωσε: «Εμείς από την πλευρά μας, πρώτον, στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινου έοχυμε προβεί κατά το έτος 2015 σε επτά ενημερωτικές συγκεντρώσεις για το θέμα της Xylella. Αυτό έγινε σε μεγάλα αγροτικά κέντρα της περιοχής μας. Δεύτερον, έχουν εκδοθεί δελτία τύπου για την ενημέρωση του κοινού, ενώ έχουν αποσταλεί επιστολές στους δήμους και στα κέντρα διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού.
Αυτά, ως προς το θέμα της ενημέρωσης. Σχετικά με το κομμάτι των μέτρων ελέγχου τα οποία είναι μέτρα πρόληψης και εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος επισκοπήσεων όπως αυτό προκύπτει σε συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Μπενάκειο. Στα πλαίσια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και έχουν τοποθετηθεί παγίδες για τον εντοπισμό του εντόμου – φορέα. Οι έλεγχοι αυτοί μέσα στα πλαίσια των επισκοπήσεων και μέσα στα πλαίσια των επικαιροποιημένων προγραμμάτων θα εντατικοποιηθούν στο προσεχές διάστημα. Η Μεσσηνία είναι ένας ελαιοκομικός νομός, από τους κορυφαίους στην Ελλάδα. Φέτος προσεγγίζουμε τους 65.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου την στιγμή που πέρσι κάναμε 60.000 τόνους παραγωγής. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε καθιστά την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας σε προτεραιότητα για εμάς. Το κομμάτι της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης το έχουμε καλύψει σε ένα μεγάλο μέρος του και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια σύσκεψη για την Xylella στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Πέρα από αυτές τις ενέργειες θα πρέπει και σε επίπεδο χώρας οι έλεγχοι να είναι στο 100%, όπως επίσης να λειτουργήσουν και οι έλεγχοι από πλευράς ΕΕ σε επίπεδο εισαγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού από τρίτες χώρες καθώς και στον έλεγχο υλοποίησης των μέτρων που προβλέπονται από την Εκτελεστική Οδηγία της ΕΕ υπ. αριθμ. 789 και αφορά την Ιταλία».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Καταρχήν είχαμε κάνει μια μεγάλη ημερίδα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελποποννήσου από την ΔΑΟΚ Τριφυλίας στην περιοχή των Γαργαλιάνων, στις 30/4 του 2015 όπου την συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Περιοδικού «Γεωργία – Κτηνοτροφία» Δρ. Κ.Ν Γιαννοπολίτης. Εκεί έγινε μια αναλυτική ενημέρωση όπου μεταξύ άλλων εισηγητές ήταν η Δρ. Μαρία Χολέβα, Προιστάμενη του εργαστηρίου Βακτηριολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Κέντρου, η ερευνητής κ. Μαρία Κουρέτα και ο υποφαινόμενος. Επίσης έγιναν διάφορες ενημερώσεις – ημερίδες, όπως π.χ στην Χώρα Τριφυλίας, στο Κορυφάσιο, στα Φιλιατρά, στην Σπηλιά και στην Κυπαρισσία. Επίσης την 1/10 του 2015 έγινε ακόμα μια ενημέρωση στους Γαργαλιάνους. Με δυο λόγια καλύψαμε όλη την περιοχή της Τριφιλίας.
Επειδή εδώ στην περιοχή έχουμε θέμα και με την Ίσκα της ελιάς, μια μυκητολογική ασθένεια της οποίας τα συμπτώματα συγχέονται με αυτά της Xylella, κάναμε μακροσκοπικούς ελέγχους, δειγματοληψίες και ταυτόχρονα εγκαστησαμε και τις παγίδες για την παρακολούθηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, έχουμε ενημερώσει τα φυτώρια της περιοχής και τους ελαιοπαραγωγούς. Αυτό το πράττουμε τακτικά με συχνές ανακοινώσεις και μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής της υπηρεσίας μας, κάθε Παρασκευή στις 8 η ώρα, καθώς και με έντυπο υλικό του Υπουργείου και της Υπηρεσίας μας. Ο κόσμος συνεχώς ενημερώνεται, παρά ταύτα συνεχίζουμε το πρόγραμμα επισκοπήσεων και το 2016. Έγινε και μια ενημέρωση στην Περιφέρεια Πρόσφατα ενώ θα γίνει μια ακόμα εκδήλωση στην Καλαμάτα όπου θα είμαστε εισηγητές και οι δύο Διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας. Πάντως πρέπει να αναφέρουμε οτι εισάγονται σε ετήσια βάση από την ΕΕ περισσότερα από 34 είδη φυτών σε έναν αριθμό που ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο. Αυτό πρέπει να προσεχθεί, γιατί πολλές φορές τα φυτά δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και να δημιουργηθούν μέτρα περιορισμού του κινδύνου εισόδου κυρίως στην χώρα μας».
Πηγή : Αγρότυπος