ΤΟ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ

Ποιο είναι το Κυκλοκόνιο;

Το Κυκλοκόνιο είναι μια μυκητολογική ασθένεια που βρίσκεται σε όλες τις μεσογειακές χώρες που καλλιεργείται η ελιά.
Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια η οποία είναι γνωστή από το 18o αιώνα (1η εμφάνιση το 1845). Προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί τη φυλλόπτωσή τους σε περιοχές που υπάρχει πολλή υγρασία και ανεπαρκής αερισμός.

Πως αναγνωρίζουμε το Κυκλοκόνιο στην Ελιά;

Το Κυκλοκόνιο το αναγνωρίζουμε από τις κυκλικές κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Το σύμπτωμα είναι γνωστό ως «μάτι παγωνιού» (γκρίζες νεκρωτικές κηλίδες σε συγκεντρικούς κύκλους με σαφές περίγραμμα). Μπορούμε να παρατηρήσουμε άδεια κλαδιά ως αποτέλεσμα της φυλλόπτωσης. Επίσης παρατηρούμε μείωση της ικανότητας του δέντρου να δημιουργήσει καρποφόρα όργανα με αποτέλεσμα να μην έχουν καρπό και ας έχουν ανθοφορήσει.

Κυκλοκονιο

Ποιες ποικιλίες κυρίως προσβάλλονται από την ασθένεια του Κυκλοκόνιου;

Το κυκλοκόνιο, προσβάλει κυρίως την Τσουνάτη και τις βρώσιμες ελιές. Θα πρέπει να αποφεύγεται η καλλιέργεια ευαίσθητων ποικιλιών στην ασθένεια όπως είναι η Manzanilla, Frantoio, Arbequina, Picholine, Λιανολιά Κέρκυρας, Κονσερβολιά και η Καλαμών. Η Κορωνέικη ποικιλία είναι περισσότερο ανθεκτική.

Ποια εποχή αναπτύσεται το Κυκλοκόνιο;

Η μόλυνση γίνεται σε δύο περιόδους την άνοιξη και το φθινόπωρο ενώ το καλοκαίρι υποχωρούν.Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 15-20°C, ενώ η βλάστηση των σπορίων γίνεται με την πρωινή δροσιά σε θερμοκρασία 9-25°C. Μολύνσεις βέβαια µπορούν να γίνονται όλο το χρόνο αρκεί να υπάρχουν οι απαραίτητες βροχοπτώσεις και οι κατάλληλες θερµοκρασίες.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Κυκλοκόνιο;

Η αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου είναι συνήθως χημική, ενώ περιορισμένα είναι τα καλλιεργητικά μέτρα από βιολογικής πλευράς που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των προσβολών του ελαιόδενδρου από την ασθένεια.

Χημική καταπολέμηση του Κυκλοκόνιου

Αποτελεσματικότητα διαπιστώθηκε στα χαλκούχα σκευάσματα έναντι των άλλων μυκητοκτόνων. Την καλύτερη προστασία έδωσε ο βορδιγάλιος πολτός 1% με τον οποίο διενεργούνται 2 ψεκασμοί αρχές φθινοπώρου και αρχές άνοιξης. Την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) γίνονται ψεκασμοί όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκ.

Βιολογική Καταπολέμηση του Κυκλοκόνιου

Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι το καλό κλάδεμα, το οποίο επιτρέπει τον καλό αερισμό των δένδρων και τη μείωση της υγρασίας.Η ασθένεια μπορεί να ελεγθεί με καλλιεργητικές πρακτικές. Κυρίως κλάδεμα για βελτίωση του αερισμού της κόμης και μείωση της σχετικής υγρασίας.

Βιολογικός κύκλος κυκλοκόνιου και περισσότερες πληροφορίες στο myoliveplant.gr